Πρώτη μέρα- ξανά- στο σχολείο

1η Ιουνίου 2020

Πρώτη μέρα στο σχολείο, Παγκόσμια Ημέρα των Γονέων και σε κάποιες χώρες Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού.

Επιστροφή στην κανονικότητα.
Αλλά και ανάγκη προσαρμογής στην απότομα αποκομμένη πραγματικότητα.
Πολλά παιδιά δείχνουν χαρούμενα, ενώ οι γονείς μπορεί να νιώθουν στεναχώρια ή ανασφάλεια.
Άλλα παιδιά δυσκολεύονται πολύ με την επιστροφή τους στο σχολείο, ενώ οι γονείς αισθάνονται ανακουφισμένοι.

Θέλει αγκαλιά και κατανήση αυτός ο πρώτος καιρός. Αγκαλιά και κατανόηση στα παιδιά αλλά και στον εαυτό μας. Τα συναισθήματα είναι φυσιολογικά. Κανένα πρέπει ή δεν πρέπει ως προς τα συναισθήματα. Ας το αισθανθούμε, και ας το παρατηρήσουμε. Και ας ακούσουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας, χωρίς να τα κατευθύνουμε.

Μερικά πιο απλά tips:

-Μιλήστε και συζητήστε με το παιδί για την προσαρμογή του τόσο- όσο. Δώστε του χώρο να εκφράσει ό,τι θέλει όταν το θέλει. Ακούστε κάθε σκέψη και συναίσθημά του, χωρίς να το κατευθύνετε ή να το πιέσετε να μιλήσει για τα συναισθήματά του.

-Διαλέξτε με το παιδί σας- ιδιαίτερα αν είναι προσχολικής ηλικίας- ένα αντικείμενο, μία ζωγραφιά ή μία κατασκευή που μπορεί να έφτιαξε την περίοδο του lockdown, ως ένα συνδετικό κρίκο μεταξύ σπιτιού και σχολείου και μία αφορμή να μιλήσει για όλα όσα έζησε στο σπίτι.

-Επιτρέψτε στο παιδί να πάρει πρωτοβουλίες σε σχέση με τα ρούχα του, την τσάντα του, οτιδήποτε σχολικό που θέλει να έχει τον έλεγχο πάνω του. Εάν είναι παιδί προσχολικής ηλικίας ή είναι αρνητικό ως προς την επιστροφή του στο σχολείο, συζητήστε αν θέλει να κάνετε την προετοιμασία μαζί, δίνοντάς του κάθε φορά δύο επιλογές, για να το διευκολύνετε (πχ. Θέλεις να φορέσεις φόρεμα ή μπλούζα με παντελόνι)

-Εάν δεν έχουμε πάει ακόμα και σκοπεύουμε να ξεκινήσουμε, είναι καλό να επισκεφθούμε το χώρο και να μιλήσουμε με το δάσκαλο ή τη δασκάλα του.

-Εάν έχουμε τη δυνατότητα, την πρώτη μέρα, πηγαίνουμε και οι δύο γονείς στο σχολείο. Είναι μία μέρα οικογενειακής υποστήριξης.

-Εάν έχουμε τη δυνατότητα τις πρώτες μέρες αφήνουμε το παιδί τις λιγότερο δυνατές ώρες, και σταδιακά τις αυξάνουμε.

-Δημιουργούμε ή θυμόμαστε ένα ritual αποχωρισμού (μία αλληλουχία κινήσεων που δυνσημιουργούμε με το παιδί που μπορεί να περιλαμβάνει αγκαλιά, φιλί, “κόλλα-πέντε” και βλεμματική επαφή, κάτι σα χορογραφία αποχωρισμού)

Καλή αρχή και καλή δύναμη σε όλους τους γονείς και τους δασκάλους

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφή στο newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα άρθρα, events, ομάδες γονέων και σεμινάρια, εισάγετε το email σας στην παρακάτω φόρμα.