Πώς να βοηθήσετε την προσαρμογή του παιδιού σας στην καθημερινή ζωή μετά τις χειμερινές διακοπές

Οι γιορτές τελείωσαν και εμείς έχουμε μείνει με μία γεμάτη, κουρασμένη ή “ξεκρέμαστη” αίσθηση.

Στην πραγματικότητα, όπως και για εμάς, έτσι και για τον κόσμο του παιδιού, τα πάντα έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των χειμερινών διακοπών. 

Για δύο σχεδόν εβδομάδες, δεν υπήρχε το συγκεκριμένο πρόγραμμά τους, ούτε οι συγκεκριμένες ρουτίνες που γνώριζαν.

Οι μέρες κυλούσαν με χαλαρούς ρυθμούς, και μία χαλαρότητα ακόμα και σε όσα τα παιδιά παίρνουν την πρωτοβουλία να διεκδικούν (τι ώρα θα κοιμηθώ; πόσα γλυκά μπορώ να φάω;). Σε γενικές γραμμές, οι χειμερινές μας διακοπές διέπονται συνήθως από μια υπερβολή και μία ένταση περιτριγυρισμένη από φωτάκια, πολλά δώρα, πολλές βόλτες, και συχνά επαφή με πολλούς ανθρώπους σε αγορές και σε επισκέψεις από συγγενείς και φίλους. Έντονα ερεθίσματα που επηρεάζουν, όχι μόνο την ψυχολογία αλλά και το νευρικό σύστημα των παιδιών.

Τα παιδιά στο τέλος των διακοπών είναι από μία άποψη ξεκούραστα, και από μία άλλη εξαντλημένα. Όπως ακριβώς και εμείς. Ένα κομμάτι έντασης χρειάζεται να τελειώσει και εκείνο που μας έφερε κοντά να παραμείνει. Θέλουμε να κρατήσουμε τα όμορφα στοιχεία των γιορτών: την επαφή της οικογένειας, τον μη πιεσμένο χρόνο, το παιχνίδι και την επικοινωνία.

Σε κάθε περίοδο προσαρμογής οι βασικές αρχές που θα βοηθήσουν να κύλήσουν όλα πιο ομαλά είναι να δώσουμε χρόνο, χωρίς συγκεκριμένες προσδοκίες, δημιουργώντας συνθήκες ήπιας μετάβασης.  Να επικοινωνήσουμε στο παιδί τις αλλαγές που συμβαίνουν, και  να διατηρήσουμε τη θετική επαφή μαζί του σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε από κοινού.

Μερικά χρήσιμα tips: 

  • Τόσο κατά τη διάρκεια των διακοπών όσο και προς το τέλος τους, θυμίζουμε στα παιδιά, χρησιμοποιώντας απλές και σύντομες φράσεις, ότι αυτή είναι απλώς μία περίοδος που διανύουμε. Αναφέρουμε και επικοινωνούμε όλα όσα συμβαίνουν ή θα συμβούν και τον προγραμματισμό των ημερών: εκείνη τη μέρα θα ξεστολίσουμε το δέντρο ή εκείνη τη μέρα θα γυρίσουμε από το ταξίδι μας.  Ας μην ξεχνάμε ότι αυτά που για εμάς είναι γνωστά και δεδομένα, ειδικά για τα μικρότερα παιδιά δεν είναι. Σημαντική ανάγκη των παιδιών είναι η προβλεψιμότητα, δηλαδή το να γνωρίζουν τι έχουν να περιμένουν.

 

  • Σε κάθε αλλαγή χρειάζεται ήπια μετάβαση στη νέα πραγματικότητα. Μη βιαστείτε να ξεστολίσετε το δέντρο και το σπίτι, ούτε και να βάλετε σε μία μέρα ένα απότομο τέλος από τη μαγεία των διακοπών. Αν έχετε τη δυνατότητα δώστε λίγο χρόνο παραπάνω, σχεδιάζοντας τις πρώτες μέρες μετάβασης κάποια ξεχωριστή βόλτα ή δραστηριότητα. Συνεχίζετε να παίζετε παιχνίδια και να διαβάζετε  τα βιβλία που διαβάζατε κατά τη διάρκεια των διακοπών.

 

  • Δείτε το ξεστόλισμα του δέντρου και του σπιτιού ως μία οικογενειακή εμπειρία, αντί για μία δουλειά που πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Δώστε την ιδέα στα παιδιά σας, αν το επιθυμούν, να κρατήσουν σε ένα δικό τους κουτί στο δωμάτιό τους, αντικείμενα και βιβλία που τους θυμίζουν αυτή την περίοδο, ακόμα και κάποια φωτάκια που μπορούν να βάζουν σε λειτουργία. 

 

  • Δείτε φωτογραφίες και συζητήστε, θυμηθείτε αυτές τις γιορτινές στιγμές: ένα ταξίδι, ένα οικογενειακό γεύμα, μία βόλτα στη γιορτινή πόλη.

 

  • Συζητήστε για τις αλλαγές των εποχών, των γιορτών, των ημερών που διανύουμε. Ένα πολύ επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης της μετάβασης στην καθημερινότητα, περιγράφεται στο βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά “Ένα ελατάκι για τον Τάκη”. Σε αυτή την ιστορία, ο ήρωας της, ένα μικρό αγόρι, ο Τάκης, έχει ανακαλύψει ένα μαγικό ξωτικό στο ελατάκι που στόλισε στο δωμάτιό του. Όταν τελειώνουν οι γιορτές βιώνει με δυσκολία τον αποχωρισμό από το ξωτικό και τότε επινοεί το σχέδιο ώστε να κρατήσει το ελατάκι στο δωμάτιο του και να το διακοσμεί κάθε εποχή του χρόνου με τα αντίστοιχα στολίδια. 

 

Οι γιορτές περνούν, τη ζεστασιά τους όμως μπορούμε να την κρατήσουμε ακόμα για λίγο στις καρδιές μας. Αυτό άλλωστε είναι που έχουμε ανάγκη μικροί και μεγάλοι. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Αφήστε ένα σχόλιο

Εγγραφή στο newsletter

Αν θέλετε να λαμβάνετε ενημερώσεις για τα νέα άρθρα, events, ομάδες γονέων και σεμινάρια, εισάγετε το email σας στην παρακάτω φόρμα.